Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Λιαπαδίτικα ρεκόρ

Στο χωριό μας, υπάρχουνε κάποια ρεκόρ, που αν δε τα βγάλει κάποιος στην επιφάνεια, δε θα τα μάθει ποτέ ο κόσμος. Διαβάστε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες

• Το ρεκόρ μακροζωίας, το κρατάνε μέχρι σήμερα στο χωριό μας, δύο γυναίκες: 
-  Από τις γυναίκες, η Αμαλία Κορακιανίτη του Μπιγόντσου, που έζησε 103 χρόνια.
Εγεννήθηκε στο Μάρμαρο το 1907 -δεν εγράφανε ετότες ημερομηνίες γέννησης- και απέθανε τις 22 Νοεμβρίου 2010. Επαντρεύτηκε τον Αντώνη Κορακιανίτη τον Κυνηγό, Σαντή.
• Απόχτησε τρία (3) παιδιά (Θοδώρα, Νίκος, Σπύρος),
• Απόχτησε πέντε(5) εγγόνια, ένα από τη Θοδώρα (Δημήτρης), δύο από τον Σπύρο (Αντώνης, Μαρία) και δύο από το Νίκο (Στέλιος, Αμαλία).
• Απόχτησε οχτώ (8) δισέγγονα, πέντε από τον Καρόνια (Μπάμπης, Σπύρος, Γιώργος, Αχιλλέας, Ορφέας), ένα από τη Μαρία του Σπύρου (Σπύρος) και δύο από την Αμαλία (Ευθύμιος, Μελίνα).
•  Απόχτησε τρία (3) τρισέγγονα, δύο (2) από το Μπάμπη του Καρόνια (Γεωργία, Θοδώρα) και ένα από το Σπύρο του Καρόνια (Αγγελική).
Οι συγγενείς της λένε πως είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη, επειδής η γέννησή της εδηλώθηκε δύο χρόνια αργότερα.


Ακολουθεί στην ίδια ηλικία, η Μαρία Παγιάτη η Γριτζούλενα, που εγεννήθηκε στους Λιαπάδες το 1910 και απέθανε τις 11 Σεπτεμβρίου 2013, έζησε δηλαδή και αυτή 103 χρόνια. Επαντρεύτηκε το Σταμάτη Παγιάτη, γιο του Δήμου του Τζαγδάρη με το παρανόμι Ρέγγος, που ήτανε ένας από τοςυ λίγους Λιαπαδίτες που εφόρουνε πλατοβράκια.
• Έκαμε δύο (2) παιδιά, το Γιάννη το Σαΐτα και την Πολύμια του Μπαλαρή.
• Απόχτησε τέσσερα (4) εγγόνια. Δύο από το Γιάννη (Σταμάτης, Δημήτρης) και δύο από την Πολύμια (Νίκος, Μιχάλης).
• Απόχτησε εφτά (7) δισέγγονα. Δύο από το Νίκο της Πολύμιας (Μαρία, Σπύρος), τρία από το Σταμάτη το Σαΐτα (Σπυριδούλα, Γιάννης, Μαριάννα) και δύο από το Δημήτρη το Σαΐτα (Λένη, Γιάννης).
 Απόχτησε εννέα (9) τρισέγγονα. Δύο από τη Σπυριδούλα (Γιάννης, Ελένη), δύο από τη Λένη του Δημήτρη του Σαΐτα (Δημήτρης, Κατερίνα), ένα από τη Μαριάννα (Νίκος), ένα από τον Σπύρο του Μπαλαρή (Νίκος),δύο από τη Μαρία του Μπαλαρή (Κώστας, Μαρία) και ένα από το Γιάννη του Σταμάτη του Σαΐτα (Σταματίνα). Και η Γριτζούλενα έλεγε πως εδηλώθηκε δύο χρόνια αργότερα.

- Από τους άντρες, το ρεκόρ μακροζωίας κατέχει ο Γιάννης Αγάθος, Παπούλας, που εγεννήθηκε στους Λιαπάδες το Νοέμβρη του 1909 και απέθανε στις 4 Μαρτίου 2004. Έζησε δηλαδή 95 χρόνια. Επαντρεύτηκε την Πανδώρα του Ντάντου και:
• Έκαμε πέντε (5) παιδιά, το Γιώργο, την Κούλα, την Αθηνά, το Νίκο και το Θοδωρή.
• Απόχτησε οχτώ (8) εγγόνια. Δύο από το Γιώργο (Ιωάννα, Σπυριδούλα), δύο από την Αθηνά (Νίκος, Γιώργος), δύο από τον Νίκο (Πανδώρα, Λουκάς) και δύο από τον Θοδωρή (Γιάννης, Θεώνη).
• Απόχτησε έξι (6) δισέγγονα. Δύο από την Ιωάννα του Γιώργου (Γιώργος, Αλεξία), δύο από τη Σπυριδούλα του Γιώργου (Αγγελική, Σπύρος), ένα από τον Νίκο της Αθηνάς (Κατερίνα) και ένα από την Πανδώρα (Νίκος). 

• Το ρεκόρ της πολυμελούς οικογένειας, το μοιράζονται οι εφτά παρακάτω χωριανοί μας, με έξι (6) παιδιά ο καθένας:
- Αγάθος Μιχαήλ, Μολοχίτης (Μαρία, Νικόλας, Ρόδω, Τασία, Μήλω και Θοδωρής),
- Αγάθος Νικόλαος, Μπουρίτσης (Σπύρος, Δημήτρης, Γιώργος, Θανάσης, Κώστας και Μήλω),
- Αγάθος Τάτσης, Αντζελής (Στέλιος, Γιάννης, Δήμος, Μιχάλης, Νικόλας και Μαρία). 
- Κορακιανίτης Πανταζής, Φυτίλης (Σπύρος, Γιάννης, Νικόλας, Μιχάλης, Αντρέας και  Στάθης),
- Μάζης Ιωάννης, Μπενιαμής, (Θοδωρής, Νικόλας, Μιχάλης, Σπύρος, Λωνίδης και Μαρία),
- Νίνος Γεώργιος, Πάρεδρος, (Αγγέλω, Γιάννης, Νικόλας, Σπύρος, Μαρία και Καλομοίρα),
- Μάζης Νικόλαος, Μπενιαμής (Γιάννης, Χρήστος, Αντρέας, Αιμιλία, Αναστασία και Μαρία).
- Νίνος Ιωάννης, Σαράτσουλος (Νικόλας, Γιώργος, Σίμος, Σπύρος, Στέλλα και Θοδώρα).
- Το ρεκόρ των έξι 6 παιδιών, ισοφάρισε η χωριανή μας Αγάθου Αθηνά του Σινιόρη, που σε νεαρή ηλικία έχει ήδη 6 παιδιά (Αγγελική, Μιχάλης, Μαρία, Σπύρος, Εμιλιάνα και Παρασκευή) και πιθανόν προσεχώς να το καταρρίψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου