Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Λιαπαδίτικα ρεκόρ

Στο χωριό μας, υπάρχουνε κάποια ρεκόρ, που αν δε τα βγάλει κάποιος στην επιφάνεια, δε θα τα μάθει ποτέ ο κόσμος. Διαβάστε τσι παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες

• Το ρεκόρ μακροζωίας, το κρατάνε μέχρι σήμερα στο χωριό μας, δύο γυναίκες: 
-  Από τσι γυναίκες, η Αμαλία Κορακιανίτη του Μπιγόντσου, που έζησε 103 χρόνια.
Εγεννήθηκε στο Μάρμαρο το 1907 -δεν εγράφανε ετότες ημερομηνίες γέννησης- και απέθανε τσι 22 Νοεμβρίου 2010. Επαντρεύτηκε τον Αντώνη Κορακιανίτη τον Κυνηγό Σαντή.
• Απόχτησε τρία (3) παιδιά (Θοδώρα, Νίκος, Σπύρος),
• Απόχτησε πέντε(5) εγγόνια, ένα από τη Θοδώρα (Δημήτρης), δύο από τον Σπύρο (Αντώνης, Μαρία) και δύο από το Νίκο (Στέλιος, Αμαλία).
• Απόχτησε οχτώ (8) δισέγγονα, πέντε από τον Καρόνια (Μπάμπης, Σπύρος, Γιώργος, Αχιλλέας, Ορφέας), ένα από τη Μαρία του Σπύρου (Σπύρος) και δύο από την Αμαλία (Ευθύμιος, Μελίνα).
•  Απόχτησε τρία (3) τρισέγγονα, δύο (2) από το Μπάμπη του Καρόνια (Γεωργία, Θοδώρα) και ένα από το Σπύρο του Καρόνια (Αγγελική).
Οι συγγενείς της λένε πως είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη, επειδής η γέννησή της εδηλώθηκε δύο χρόνια αργότερα.


Ακολουθεί στην ίδια ηλικία η Μαρία Παγιάτη η Γριτζούλενα, που εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες το 1910 και απέθανε τσι 11 Σεπτεμβρίου 2013, έζησε δηλαδή και αυτή 103 χρόνια. Επαντρεύτηκε το Σταμάτη Παγιάτη, γιο του Δήμου του Τζαγδάρη με το παρανόμι Ρέγγος, που ήτανε ένας από τσου λίγους Λιαπαδίτες που εφόρουνε πλατοβράκια.
• Έκαμε δύο (2) παιδιά, το Γιάννη το Σαΐτα και την Πολύμια του Μπαλαρή.
• Απόχτησε τέσσερα (4) εγγόνια. Δύο από το Γιάννη (Σταμάτης, Δημήτρης) και δύο από την Πολύμια (Νίκος, Μιχάλης).
• Απόχτησε εφτά (7) δισέγγονα. Δύο από το Νίκο τση Πολύμιας (Μαρία, Σπύρος), τρία από το Σταμάτη το Σαΐτα (Σπυριδούλα, Γιάννης, Μαριάννα) και δύο από το Δημήτρη το Σαΐτα (Λένη, Γιάννης).
 Απόχτησε εννέα (9) τρισέγγονα. Δύο από τη Σπυριδούλα (Γιάννης, Ελένη), δύο από τη Λένη του Δημήτρη του Σαΐτα (Δημήτρης, Κατερίνα), ένα από τη Μαριάννα (Νίκος), ένα από τον Σπύρο του Μπαλαρή (Νίκος),δύο από τη Μαρία του Μπαλαρή (Κώστας, Μαρία) και ένα από το Γιάννη του Σταμάτη του Σαΐτα (Σταματίνα). Και η Γριτζούλενα έλεγε πως εδηλώθηκε δύο χρόνια αργότερα.

- Από τσου άντρες, το ρεκόρ μακροζωίας κατέχει ο Γιάννης Αγάθος, Παπούλας, που εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες το Νοέμβρη του 1909 και απέθανε τσι 4 Μαρτίου 2004. Έζησε δηλαδή 95 χρόνια. Επαντρεύτηκε την Πανδώρα του Ντάντου και:
• Έκαμε τέσσερα (4) παιδιά, το Γιώργο, την Αθηνά, το Νίκο και το Θοδωρή.
• Απόχτησε οχτώ (8) εγγόνια. Δύο από το Γιώργο (Ιωάννα, Σπυριδούλα), δύο από την Αθηνά (Νίκος, Γιώργος), δύο από τον Νίκο (Πανδώρα, Λουκάς) και δύο από τον Θοδωρή (Γιάννης, Θεώνη).
• Απόχτησε έξι (6) δισέγγονα. Δύο από την Ιωάννα του Γιώργου (Γιώργος, Αλεξία), δύο από τη Σπυριδούλα του Γιώργου (Αγγελική, Σπύρος), ένα από τον Νίκο τση Αθηνάς (Κατερίνα) και ένα από την Πανδώρα (Νίκος). 

- Δεύτερος στη λίστα είναι ο Σπύρος Καζιάνης, ο Κατσιβίλας, που εγεννήθηκε τσου Λιαπάδες τσι 5 Φεβρουαρίου 1918 και απέθανε τσι 4 Οκτωβρίου 2012, έζησε δηλαδή  94 χρόνια

• Το ρεκόρ τση πολυμελούς οικογένειας, το κατέχει ο Γεώργιος Ρεπούλιος, ο οποίος έκαμε δεκατρία (13) παιδιά! Ανήκει στο παρανόμι Πορνίκος, είναι αδελφός τση Κορίνας και μέχρι που πέθανε, έμενε μόνιμα στο Λαύκι. Κανένα παιδί δεν έμεινε στο χωριό.

Τη δεύτερη θέση μοιράζονται οι εφτά παρακάτω χωριανοί μας, με έξι (6) παιδιά ο καθένας:
- Αγάθος Μιχαήλ, Μολοχίτης (Μαρία, Νικόλας, Ρόδω, Τασία, Μήλω και Θοδωρής),
- Αγάθος Νικόλαος, Μπουρίτσης (Σπύρος, Δημήτρης, Γιώργος, Θανάσης, Κώστας και Μήλω),
- Αγάθος Τάτσης, Αντζελής (Στέλιος, Γιάννης, Δήμος, Μιχάλης, Νικόλας και Μαρία). 
- Κορακιανίτης Πανταζής, Φυτίλης (Σπύρος, Γιάννης, Νικόλας, Μιχάλης, Αντρέας και  Στάθης),
- Μάζης Ιωάννης, Μπενιαμής, (Θοδωρής, Νικόλας, Μιχάλης, Σπύρος, Λωνίδης και Μαρία),
- Νίνος Γεώργιος, Πάρεδρος, (Αγγέλω, Γιάννης, Νικόλας, Σπύρος, Μαρία και Καλομοίρα),
- Μάζης Νικόλαος, Μπενιαμής (Γιάννης, Χρήστος, Αντρέας, Αιμιλία, Αναστασία και Μαρία).
- Νίνος Ιωάννης, Σαράτσουλος (Νικόλας, Γιώργος, Σίμος, Σπύρος, Στέλλα και Θοδώρα).
- Το ρεκόρ των έξι 6 παιδιών, ισοφάρισε η χωριανή μας Αγάθου Αθηνά του Σινιόρη, που σε νεαρή ηλικία έχει ήδη 6 παιδιά (Αγγελική, Μιχάλης, Μαρία, Σπύρος, Εμιλιάνα και Παρασκευή) και πιθανόν προσεχώς να το καταρρίψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου