Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παιχνίδια για μιτσούς και μεγάλους


H σημερινή πλούσια συλλογή παιχνιδιών, γιομίζει ζωή τα νέα Λιαπαδιτόπουλα.
Τσι γιορτάδες, κάθε  χρόνο, έρχονται στο χωριό, κάθε είδους παιχνίδια, από κουρδιστά, ηλεκτρονικά, ακόμη και κομπιούτερ. Μέχρι το 1970 περίπου, τα παιδιά στο χωριό επαίζανε με αυτοσχέδια παιχνίδια. Μόνο σε σπίτια ναυτικών υπήρχαν κάποιες κούκλες στο σαλόνι, ή σε λίγα πλουσιόσπιτα τση εποχής. Τα παιδιά έπρεπε να παίξουνε, όπως τα διδάσκει η φύση. Με τι όμως; Τα αγόρια και τα κορίτσια είχαν διαφορετικά παιχνίδια, πάντα όμως χρειαζόντανε η δημιουργικότητα και η φαντασία για να γοδέρουνε τα παιχνίδια τους.

Τα αγόρια
Τα  δύσκολα χρόνια του αιώνα που πέρασε, το χωριό –όπως και όλη η ύπαιθρος Κέρκυρα- δοκιμάσθηκε από κάθε είδους κακουχίες. Οι Λιαπαδίτες είχαν την ευθύνη για την τροφή της οικογένειας και αυτό επιτυγχάνονταν με ποικίλους τρόπους. Μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο καθεστώς, τα παιδιά, γεμάτα ζωή, έπρεπε να ζήσουνε και να παίξουνε. Αγοραστά παιχνίδια, δεν υπήρχανε. Έτσι, αυτοσχεδιάζανε και δημιουργούσανε νέα παιχνίδια, ή επαίζανε τα καθιερωμένα από γενιά σε γενιά.
1)    κρούβι ή κρουβιτσιάνα
Είναι το πασίγνωστο κρυφτό, που παίζεται από τα παιδιά όλου του κόσμου. Ένας τα φύλαε και οι άλλοι προσπαθούσανε να τονε φτύσουνε.
2)    πατιμόρο,
Όλα τα παιδιά είχανε ένα νόμισμα. Το χτυπούσαν με δύναμη πάνω σε ένα κάθετο μάρμαρο πόρτας και έπεφτε σε ένα σημείο. Ο άλλος προσπαθούσε να χτυπήσει το δικό του νόμισμα, με την κατάλληλη γωνία να πέσει κοντά στον προηγούμενο σε απόσταση μικρότερη από τον μέτρη. Ο μέτρης ήτανε ένα ξύλο περίπου 30 πόντους και χρησιμοποιούντανε για επαλήθευση.
3)    τσούκα
Ένας έβανε νεράτζια στη γωνία καποιανής πόρτας. Οι άλλοι εβαρούσανε με ένα νόμισμα, με τρόπο που να τσιτιθεί στο νεράτζι. Όποιος το πιτήχενε έτρωε το νεράτζι αλλιώς έχανε το νόμισμα.
4)    ατρεχατά
Τα παλιά Λιαπαδιτόπουλα, έφευγαν από την πλατεία του χωριού και σε λίγη ώρα είχανε πάει από την Κοφύρενα στα Βουνάκια και από τα Μουρσιά στην Κουτσουπιά. Υπήρχε διαγωνισμός τρεξίματος, χωρίς έπαθλο, μόνο για το ονόρε, την αναγνώριση δηλαδή.
5)    κομπιά
Τα παιδιά εκόβανε τα κομπιά από τα σκουτιά τους και τα πάιζανε χρησιμοποιώντας τα σαν νομίσματα. Τα μεγαλύτερα κομπιά (κόμπες), τα ανταλάσσανε με άλλα μικρότερα.
6) σελίνια
Τα παλιά τσακισμένα πιάτα, μποτήρια και όλα τα τσακισμένα πήλινα, αποτελούσανε αντικείμενα παιχνιδιού. Όλοι προσπαθούσανε να δημιουργήσουνε την καλύτερη και πιο χρωματιστή συλλογή. Αν πυτίχενε να βρει κάποιος κομμάτια από τσακισμένη πιατέλα πορσελάνης, εθεωρούντανε πολύ τυχερός.
6)    Κουτσό
Το κουτσό παιζότανε από αγόρια και κορίτσια, με το γνωστό τρόπο που παίζεται και μέχρι τσι μέρες μας.
7)    Τριγυρώ
Δύο ομάδες, παίζανε ένα παιχνίδι σαν το κρίκετ που παίζουνε στη χώρα
8)    Πεντεγούλι
Το παιχνίδι παίζεται με πέντε γουλιά τση θάλασσας. Ο παίχτης κάνει καμάρα το δείχτη και το μεγάλο δάχτυλο του αριστερού χεριού και προσπαθεί να μπάσει μέσα, τα τέσσερα γουλιά, στο διάστημα που το πέμπτο το ρίχνει στον αέρα και το πιένει.
9)    Τριάδα
Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίχτες. Ζωγραφίζουνε σε ένα χαρτί ένα τετράγωνο και μετά χαράζουνε και τσι διαγώνιες. Το κάθε παιδί έχει τρία αντικείμενα (π.χ. το ένα κομπιά και το άλλο πέτρες ή το ένα ρεβίθια και το άλλο φασούλια), και προσπαθεί να τα κάνει τριάδες. 
10)  Γουβίτσες
Εκάνανε στο χώμα γουβίτσες και επροσπαθούσανε να ρίξουνε μέσα μιτσά μπαλάκια.
11)  Σκλίτζα
Ένα μικρό ξύλο, αποθωμένο σε ένα μοχλό, το βαρούσανε με ένα άλλο ξύλο και ο νικητής ήτανε όποιος το ρίξει πιο μακριά.
12)  Κούκους
Οι κούκοι ήτανε στρογγυλές μπίλιες, πήλινοι ή γιαλινόροι και ήτανε αντικείμενο πολλών παιχνιδιών. Σε ένα από αυτά, εστένανε τσου κούκους σε μία ευθεία γραμμή και από μακριά εβαρούσανε με ένα άλλο κούκο, προσπαθώντας να κτυπήσουνε τον πρώτο τση σειράς.
13)  Δεκάρες στατές
Εστένανε τσι δεκάρες ή τσι πεντάρες σε μία γραμμή, και όποιο παιδί τσίρηχνε, τσίπαιρνε
14)  Τορκός
15)  Τέλος, και πολλά άλλα παιχνίδια με μικρότερη συμμετοχή παιδιών.

Τα κορίτσια
Οι κοπέλες ήτανε πάντα μέσα στα σπίτια και οι γονέοι τους, δεν τσι αφήνανε να βγούνε όξω. Το πολύ μέχρι τη γειτονιά, δηλαδή όξω από τα πορτόνια τους. Έχοντας τσι ίδιες ανάγκες για παιχνίδι, και μην έχοντας κούκλες αγοραστές, επαίζανε τσι κοτσόνες που εκάνανε με τα κοτσονοπάνια που επαίρνανε από τσι μάστρες (μοδίστρες). Εζητούσανε από τσι μάστρες να τσου δώκουνε τσόντες από πανιά που επερσεύανε. Με τα πανιά αυτά, εκάνανε μία κοτσώνα, τηνε ντύνανε, τηνε τραγουδούσανε, τση λέγανε τραγούδια του γάμου και ένα σωρό άλλα για να περνάνε την ώρα τους. Τα κοτσονοπάνια, ήτανε η πρώτη ύλη για να κάμουνε κοτσώνες και εκάνανε διαγωνισμό ποια θα κάμει την πιο όμορφη κοτσώνα.
Και εκείνη που δε την παίζανε, έλεγε τσι άλλες:
-Εμένανε θα μου φέρει ο πατέρας μου από τη χώρα, μία κούκλα αληθινή…


Στο καφενείο

Α) Παιχνίδια για να περνάει η ώρα 
Οι παίκτες παίζουνε τα πιοτά, και μερικές φορές ένα φύλλο μπακαλάρο*.
Αυτός που εκέρδιζε, έπαιρνε το μπακαλάρο σαν τρόπαιο στο σπίτι του.
Τα πιοτά ήτανε συνήθως καφέδες, τσάγια, ούζα, κουνιάκα, λικέρ, αναψυκτικά, κ.λπ.
Επαίζανε τρίλιο, τρισέτε, μπιτσικί-τρισέτε με δύο παίκτες, δισκουβέρτο, εξήνταέξι, μπρίσκουλα, πικέτο, κοντσίνα μιτσή και κοντσίνα μεγάλη, ξερή, αβησσυνία, και πολύ αργότερα τάβλι, δηλωτή, πινάκλ.

1.    Τρίλιος
Το παιγνίδι παίζεται με τρεις παίκτες. Ο ένας αγοράζει, κράζοντας το μαγκιόρο φύλλο που του λείπει, οπότε οι άλλοι δύο είναι σέμπροι. Μετράνε οι δειχτές, που είναι οι πουλτάνες και τα τρία φύλλα (άσοι ή δυάρια ή τριάρια) και οι πόντοι.

2.    Τρισέτε
Το παιγνίδι παίζεται με τέσσερις παίκτες. Οι δύο διαγώνιοι, είναι σέμπροι. Μετράνε οι δειχτές, που είναι οι πουλτάνες και τα τρία φύλλα (άσοι ή δυάρια ή τριάρια) και οι πόντοι.

3.    Δισκουβέρτο
Το παιγνίδι παίζεται με δύο παίκτες. Παίζεται με 40 φύλλα. Αυτός που μοιράζει βγάνει από πέντε πόστες του καθενός, που τσι γυρνάνε να φαίνεται το πρώτο φύλλο. Μετράνε οι δειχτές, που είναι οι πουλτάνες και τα τρία φύλλα (άσοι ή δυάρια ή τριάρια) και οι πόντοι.

4.    Πικέτο
Το παιγνίδι παίζεται με δύο παίκτες.

5.    Κοντσίνα μιτσή
Το παιγνίδι παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες. Μετράνε: το δέκα το καλό (καρό) δύο πόντοι, το δύο το καλό (σπαθί) ένα πόντο, τα σπαθιά και τα φύλλα.

6.    Κοντσίνα μεγάλη
Το παιγνίδι παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες.

7.    Ξερή
Το παιγνίδι παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες.

8.     Αβησσυνία
Το παιγνίδι παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες.

9. Ραμί
Το παιγνίδι παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες


Β) Παιχνίδια με λεφτά (τζόγος)
1.  Πόκερ
2.  Σόλιο
3.  Πόκα
4.  Θανάσης
5   Τόμπολα
6. Είκοσιένα
7.Τριάντα ένα
8. Κουμ καν

* Ο Αποστόλης έλεγε: “Μην παίζετε είδη, παίζετε λεφτά”. Κανένας δε λέει ότι ο τάδες έχασε πενήντα δραχμές. Όλοι λένε ...έ αυτός έχασε ένα φύλλο μπακαλάρο”.

Η τόμπολα τσι γιορτάδες παίζεται με λεφτά, ενώ όλο το χρόνο παίζονται αντικείμενα (κίχλες, ψάρια, κ.λ.π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου