Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Γιάννης Παπούλας: Έμπορος αστακών και παραγωγός τζιτζιμπύρας


Όπως επιβεβαιώνει και ο γιος του ο Γιώργος, ο πατέρας του ο Γιάννης ο Παπούλας, δεν ασχολήθηκε μόνο με αγροτικές ασχολίες, αλλά είχε πολυποίκιλη εμπορική δραστηριότητα. Αρχικά ήτανε ατζέντης και προωθούσε από την Κέρκυρα προς Πειραιά, ζωντανούς αστακούς μέσα σε τερτικά, στα οποία είχε βάλλει φύκια για να διατηρούνται ζωντανοί. Τα τερτικά τα παράδινε στα καράβια τση εποχής εκείνης (Αγγέλικα, Κολοκοτρώνης, Φίλιππος, Γλάρος κ.ά) και τα περιλάβαιναν οι παραλήπτες στον Πειραιά. Παράλληλα είχε και φούρνο στη χώρα, εκεί που είναι τώρα ο φούρνος του Μπαλατσινού. Εκτός από το φούρνο και τη διαμετακόμιση των αστακών, ο Γιάννης Παπούλας έκανε δικά του παστέλια, που τα πουλούσε σε πανηγύρια στη χώρα, (μας είπανε στην Ανάληψη) και είχε και δική του συνταγή που έκανε τζιτζιμπύρα, την οποία όμως συνταγή δεν την έδωκε στα παιδιά του. 

Σχετικά με την παραγωγή τζιτζιμπύρας, βρήκαμε μία συνταγή παραγωγής στο blog  http://fysikaproionta.blogspot.gr/2007/03/blog-post_19.html στο οποίο φυσικά σνήκουν και τα δικαιώματα. 

Διαβάστε πως γίνεται η τσιτσιμπύρα...


Η τσιτσιμπύρα είναι παραδοσιακό ποτό από τα επτάνησα, την φτιάχνουν όμως και στην Αγγλία όπου εκεί είναι γνωστή ως ginger beer. Φτιάχνεται με τζίντζερ ή πιπερόριζα (Zingiber Officinale Roscoe) και είναι ένα καταπληκτικό αεριούχο ποτό κατάλληλο για το καλοκαίρι. Έχει πιπεράτη γεύση και κάνει καλό στα κρυώματα.
Το τζίντερ είναι αφροδισιακό. Προσοχή, στην Τουρκία χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του σαλεπιού, ενώ είναι γνωστή και από την μαντάμ ντυ Μπαρρύ, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μίγμα κρόκων αυγών και πιπερόριζας για να προκαλέσει στους εραστές της αλλά και στον ίδιο τον Λουδοβίκο τον ΙΕ΄ ανεξέλεγκτο πάθος.

Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε:

Ένα μπουκάλι πλαστικό 2 λίτρων (όχι γυάλινο γιατί μπορεί να εκραγεί)
Χωνί
Τρίφτη

Υλικά:

1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (ή και παραπάνω για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτερά)
Χυμός από ένα λεμόνι
¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
Νερό χλιαρό

Εκτέλεση:

1. Ρίξτε τη ζάχαρη στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
2. Ρίξτε την μαγιά στο μπουκάλι
3. Κουνήστε το μπουκάλι για να ανακατευτεί η μαγιά με τη ζάχαρη
4. Ανακατέψτε το τζίντζερ με το χυμό λεμονιού και ρίξτε τα στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
5. Κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε το για να λιώσει η ζάχαρη
6. Γεμίστε το μπουκάλι με νερό αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήστε 4 δάχτυλα περιθώριο.
7. Κλείστε το πολύ καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. ήλιος, καλοριφέρ) για 24 με 48 ώρες για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
8. Για να καταλάβετε πότε έχει γίνει πιέζετε το μπουκάλι λίγο και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το πιέσετε τότε σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Προσοχή μην την κουνήσετε και μην την ανοίξετε, απλά βάλτε την για λίγο στο ψυγείο και ανοίξτε την μετά από μισή ώρα περίπου.
9. Φιλτράρετε και βάλτε την σε άλλο μπουκάλι που θα κλείνει επίσης καλά για να μην φύγει το αέριο που έχει. Διατηρείτε στο ψυγείο για όχι παραπάνω από ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου