Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

1904-1969: Η Ταραντέλα του Νέου Φαλήρου

Την Ταραντέλα στο Νέο Φάληρο, την είχε πάρει σε δημοπρασία με πολυετή μίσθωση, ο Γιάννης Χαλικιάς (Ντάντος), από το χωριό Λιαπάδες της Κέρκυρας. Ήταν ένα καλαίσθητο περίπτερο που χτίστηκε το 1904 ή το 1906 στα πρότυπα της εποχής, στις αρχές του 20ού αιώνα, με σκοπό να αποτελέσει την εξέδρα, όπου παιάνιζε η μπάντα του τότε νεόδμητου ξενοδοχείου ΑΚΤΑΙΟΝ ΠΑΛΛΑΣ. 
Το όνομα “Ταραντέλα” προέκυψε όταν ο πρώτος επιχειρηματίας Ιωάννης Γκρέκας, έδινε παραστάσεις λαϊκών και παραδοσιακών χορών από τη νότιο Ιταλία, ένας από τους οποίους ήταν και η Ταραντέλα, δημοφιλής χορός και σήμερα στην Ιταλία.
Η Ταραντέλα με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατέκτησε το κοινό του Νέου Φαλήρου, του Πειραιά ...και της Αθήνας φυσικά. Στην Ταραντέλα εμφανίστηκε, όντας μικρό κορίτσι η μετέπειτα γνωστή ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου και ακόμη καλλιτέχνες του τραγουδιού και του θεάτρου, όπως ο Ιωάννης Ράλλης, ο Σβορώνος, ο Στέλιος Καλουτάς και αργότερα οι κόρες του -τα παιδιά θαύμα του ελληνικού μουσικού θεάτρου της εποχής- η Άννα (1918-2010) και η Μαρία (1906-2006).
Η Ταραντέλα στο Νέο Φάληρο
Η Ταραντέλα σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, γνώρισε μέρες δόξας και ευμενή σχόλια του ελληνικού, του ιταλικού και του γαλλικού τύπου. Λειτούργησε για εξήντα πέντε χρόνια μέχρι που κατεδαφίστηκε το 1969, μετά και την κατεδάφιση του θεάτρου του Σταθμού Νέου Φαλήρου, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση (περίοδος επταετίας).
Στην Ταραντέλα εργάζονταν 22 σερβιτόροι, από τους οποίους ήταν Λιαπαδίτες, ο Κώστας του Σίμου, Ο Νικόλας της Βασίλως, ο Νίκος και ο Σπύρος ο Γιωργίτσης, αλλά και άλλα παιδιά από την Κρήνη, από τους Μακράδες, από το Σιδάρι και από τη νότια Κέρκυρα! Μόνο Κερκυραίοι.
Η παραλιακή λεωφόρος ήταν γεμάτη τραπεζοκαθίσματα για να εξυπηρετηθεί το μεγάλο πλήθος των περιπατητών. Από άκρη σε άκρη της λεωφόρου, ο Βασίλης τση Κάτες γυρνούσε με ένα τρίκυκλο ποδήλατο και πουλούσε παγωτό χωνάκι.

Πηγή: http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/…/TarantellaNeouFalirou.h…
Πηγή: Η φωτογραφία προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο ΕΛΑΪΣ.
Πηγή: Την αναφορά για τους Λιαπαδίτες που δούλεψαν στην Ταραντέλα, την χρωστάμε στον Κώστα Λεπενιώτη του Σίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου