Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Παρεκκλήσια και Εικονίσματα

Οι παλιοί Λιαπαδίτες ήτανε πιο ευλαβείς και πιο θρήσκοι από μας. Επιστεύανε περισσότερο στο Θεό και λιγότερο τσου πολιτικούς. Είναι γνωστό ότι όλες οι εκκλησιές είναι πάντα κλειστές όταν δεν κάνουνε λειτουργία. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιοι να κλέψουνε εικόνες ή ότι άλλο βρεθεί. Γιαυτό εκάνανε σε μερικά σημεία του χωριού, παρεκκλήσια, εκκλησάκια και κονίσματα, για να μπορούνε οι πιστοί όποτε θέλουνε να ανάψουνε το καντήλι και να προσκυνήσουνε μία εικόνα. Πολλά από αυτά τα εκκλησάκια και τα κονίσματα, φτιαχτήκανε σε εκτέλεση επιθυμιών, από κάποιες λιαπαδίτικες οικογένειες, που είχανε κάνει τάματα.


• Παρεκκλήσι του Αγίου Συμεών στου Παρατικού 


Βρίσκεται στου Παρατικού, στο δρόμο που έρχεται από τσι Φυτιές και πάει για του Καίσαρη (ο δρόμος προς του Παντούλη). 
Το έχτισε ο Κώστας ο Ρουμανής, με παραγγελία του Νίκου Αγάθου του Προμπόγιου, δίπλα στο σπίτι του. Έγινε μία πολυτελής κατασκευή, διαστάσεων 4 x 5 μέτρων, με εξαιρετικά πλούσιο διάκοσμο στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού. Δεν είχαμε πρόσβαση να μπούμε στο εσωτερικό της εκκλησίας, για εκτενέστερη περιγραφή. Πήραμε όμως αξιόπιστες πληροφορίες, ότι εξίσου καλή -αν όχι και καλύτερη- είναι και η εσωτερική αγιογράφηση. Έχει Άγιο Βήμα και τέμπλο, λίγα στασίδια και μπορούνε να εκκλησιασθούνε περίπου 15 άτομα. Έξω από το εκκλησάκι υπάρχει ένα στρογγυλό πεζούλι, που στη μέση έχει μία ελιά και ανθόκηπο, ενώ μπροστά από το Ιερό υπάρχει ένα καμπαναριό, που έχει τρεις εσοχές με ισάριθμες εικόνες, για να προσκυνάνε οι διερχόμενοι διαβάτες. Στην κορυφή του καμπαναριού υπήρχαν μία ή δύο καμπάνες, που όμως καταστράφηκαν, όταν μετά από δυνατους
Το καμπαναριό χωρίς καμπάνα
αέρηδες, έπεσε πάνω στο καμπαναριό ένας κλώνος παρακείμενης ελιάς, προκαλώντας σημαντική φθορά στις καμπάνες, αλλά και στην αισθητική του παρεκκλησιού, όπως φαίνεται και στη δεξιά φωτογραφία.
Επιφυλλασόμαστε να αναζητήσουμε από διάφορες πηγές ακόμα περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες θα αναρτηθούν σύντομα και θα είναι στη διάθεση των αναγνωστών.


• Το Κόνισμα στου Κόρακα 

Το κόνισμα αυτό που βρίσκεται στο δίστρατο του Κόρακα, τόφτιακε ο Νούφρης ο Τσέντσος το 1967. Μέσα υπάρχουνε δύο εικόνες: η εικόνα του Προφήτη Ηλία και η εικόνα τση Παναγίας τση Οδηγήτριας. Οι επιτρόποι τση εκκλησιάς εκείνη την εποχή, με πρωτοβουλία του Σπύρου του Τσολιά και με σύμφωνη γνώμη και των άλλων επιτρόπων, αποφασίσανε την κατασκευή του, μάσανε λεφτά για τα οικοδομικά υλικά και ο Νούφρης ο Τσέντσος πρόσφερε την προσωπική του εργασία οικειοθελώς. Έγινε χορηγός που θα λέγαμε σήμερα... Το Κόνισμα στου Κόρακα, έγινε στόχος κλεφτών στο παρελθόν.



• Το Κόνισμα στον Ανίκητο

Βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου που έρχεται από τσι Φυτιές, με το δρόμο που έρχεται από τον Πηλό. Έχει μέσα πέντε εικόνες: την εικόνα των Αγίων Θεοδώρων, την Παναγία την Τσαμπίκα και τρεις μιτσές εικόνες. Το κόνισμα τόφτιακε ο Σπύρος ο Κατσιβίλας, με παραγγελία του Θοδωρή του Καινούριου, που ήτανε και επίτροπος στον Άη Θόδωρο το 1970. Ο Θοδωρής ο Καινούριος, πρόσφερε ακόμη στην εκκλησιά, τα τσιμέντα που εχρειαστήκανε για τσι εργασίες του Ιερού Ναού και ακόμη έδωκε και δρόμο πρόσβασης προς την εκκλησιά.


• Το Κόνισμα στα Βατηλερά 

Η Μαρία του Γιωγάκη το 1986, είδε κάποιο όνειρο που τση έλεγε να κάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στα Βατηλερά, ένα μικρό εκκλησάκι με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και τόφτιακε με δικά του έξοδα, ο άντρας της, ο Θοδωρής ο Κανούριος. Έχει μέσα την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και μερικές ακόμη μιτσές εικόνες. Είναι πάνω στο δρόμο τση Γιόφυρας, στη στροφή αριστερά από την είσοδο τση Σαμπάλας.


• Το Κόνισμα του Αγίου Κωνσταντίνου 

Υπάρχει στο Σκυλοπήγαδο, στ’ αμπέλια του Σπύρου του Πιτσάκου, ένα κόνισμα με τον Άγιο Κωνσταντίνο. Παλαιότερα έγινε εκεί μία προσπάθεια για να αναγερθεί ένα εκκλησάκι με εμβαδόν τριάντα τ.μ. Υπάρχουν ακόμα πέτρες χαραγμένες στο έδαφος, που δείχνουν τα όρια του κτίσματος. Υπάρχει επίσης κόγχη του Ιερού Βήματος, που όμως τα πολλά χόρτα και οι βάτοι, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση για φωτογράφηση. Κάποτε κάποιος από το παρανόμι Ντελής, εξάπλωσε εκεί για να κοιμηθεί και έβαλε για προσκέφαλο, μία από τσι πέτρες του Ναού. Στο ύπνο του είδε ότι κάποιος τον εβάρουνε φούσκους και σε τρεις μέρες απέθανε.


Παρεκκλήσι της Οδηγήτριας στα Μπαλαμπανάτικα
 
Το Κόνισμα τση Παναγίας τσι Φυτειές

Υπάρχει στον προαύλιο χώρο έξω από τσι αποθήκες του Βαλεντίνου τσι Φυτειές, πίσω από το Φαρμακείο, ένα  μικρό και σεμνό κόνισμα, που είναι αφιερωμένο στο όνομα τση Παναγίας. Εχτίστηκε το 1996 –όταν εχτίστηκαν και οι αποθήκες- υπέρ υγείας, ευζωίας και μακροημέρευσης των κτητόρων και των προσκυνητών. Έχει δύο εικόνες τση Παναγίας.

Για να μάθετε για τσι εκκλησιές του χωριού, δείτε την ανάρτηση “Οι εκκλησιές του χωριού” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου