Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η χλωρίδα και η πανίδα

H ελληνική πανίδα, είναι πλούσια στο βουνί. Όπως και σε κάθε χωριό τση Κέρκυρας δηλαδή. Το χωριό έχει μεγάλη ποικιλία, ζώων και φυτών, σε όλες τις περιοχές, ενώ το απανωλίβαδο με το αργιλώδες χώμα, είναι ένας περίφημος υδροβιότοπος.

Η πανίδα
Ο Μάστακας
Στο χωριό μας κυκλοφορούν όλα τα ζώα και πτηνά της κερκυραϊκής υπαίθρου, όμως εδώ θα τα αναφέρουμε λεπτομερώς με σκοπό να καταγράψουμε τις ονομασίες που τους έχουμε δώσει. Ξέρουμε άλλωστε ότι με τις κερκυραϊκές διαλέκτους, αλλιώς τα λέμε εμείς και αλλιώς τα λένε αλλού.
Στο βουνί και στο λιβάδι, ο ανάποδος, η ασπροκολίδα, τα βελονίδια, η γαρδέλα, το γεράκι, ο γκιώνης, η δεκαοχτούρα, η καλοκρασίδα, ο καράκαλος, η καρακάξα, το κατσούλι, η κίσσα, η κίχλα, ο κοκκινόκολος, η κολοσούσα, ο κόρακας, ο κοτσυφός, ο κούκος, το μαυροζάγανο, το μπεκανότο, ο μπεκογιάννης, η νυχτερίδα, η οξιά, η ορτόνα, η παπαδέλα, ο πετροκότσυφας, ο ρούβελας, η σιταρίδα, ο σπίγγος, ο σπούργιτας, ο στρούνιος, η τσουλουκάνια, ο φλώρος, το χελιδόνι, η χουχουλιάτα και άλλα ακόμη πουλιά, συμπληρώνουν για το χωριό μας, ένα
όμορφο περιβάλλον. 
Τη νύχτα προβατούνε η αλυπού, το κουνάδι, ο τσάκαλης, ο αλυποτσάκαλης, ο λαός, ο αγριόχοιρος, ο ποντικός, ο αρουραίος.
Τσου κήπους είναι η γρούνα, η ζάμπα, ο
σκαντζόχοιρας, η χελώνα, ο μάστακας, ο 
Η βαβύλα. Τα παιδιά την είχανε για παιχνίδι
λικάσιονας, ο μπούμπουλας και ο μέρμηγκας.
Στο απανωλίβαδο, οι πάπιες, οι βουδέλες, 
που στα παλιά χρόνια τσείχανε για γιατρικό 
και τα καλοκαιρίδια, που στη συνέχεια 
εγενόντανε βουλτίτσες και είπητα καρλάκοι, οι καράκαλοι
Τα οικιακά ζώα, ο γάϊδαρος, το άλογο, το 
μουλάρι, ο γάτος, ο σκύλος, οι κότες, οι χήνες, το μοσχάρι, ο χοίρος, το κονέλι, τα αρνιά, τα 
κατσίκια και τα μελίσσια. 
Τα έντομα, η μύγα, η κεντρίνα, το κουνούπι, η σφήκα, η βαβύλα, ο οστριός, 
Ακόμη όλων των ειδών τα ερπετά, ο γούστερας, η οχιά, η δεντροβαλιά, ο τυφλίτας, η σαΐτα, ο χειλιδριάς,

Η χλωρίδα

Οι μπουρνέλες
Κύριο δέντρο και ευλογημένο στο βουνί και τσι άλλες λιαπαδίτικες περιοχές, είναι η ελιά. Υπάρχουν ακόμα άλλα δέντρα και θάμνοι, όπως η αγγελική, ο αγκρέμιθας, ο αγκίσερας, ο άγουνας, η ακακία, ο ασπέρδουκλας, η ασφάκα, η βαλανιδιά, ο βάτος, ο βούρκιθας, η δάφνη, ο ευκάλυπτος, η ιτιά κλαίουσα, οι κάκτοι, το κεπαρίσσι, η κουραμιά, η λεύκα, το περνάρι,ο πλάτανος, το πεύκο, το ρείκι, η σκαμιά, ο σκίνος, το σπάρτο, η χελιδρονιά, ο φοίνικας, ο φουστανελάς, ο φράξιος και η μοναδική στο χωριό μας πιπεριά 20 μέτρα, που είναι στη μάντρα τση εκκλησιάςΣτο βουνί, υπάρχουνε μυκάνοι, όπως αλιπουδιές, γαλατσίτες, κοπρίτες, κουκουμάρια, πιτσουρίνια, στεφανίτες, χτενίτες και άλλων λογιών, που οι παλαιότεροι τσου μαζώνανε και τσου τρώανε. Μετά φόβου Θεού, καμπόσοι τσου τρώνε και τώρα. Προσοχή τσου βουρλομυκάνους, που είναι δηλητηριώδεις.
Σύκα άσπρα και μαύρα σε μεγάλη ποικιλία
Τα φρουτοπαραγωγικά δέντρα του χωριού, είναι το ακτινίδιο, η αμυγδαλιά, τα αμπέλια, η απιδιά, η βερυκοκιά -που οι παλαιοί τηνε λέγανε περσουκιά- η καρυδιά, το κουμ κουάτ, η λεμονιά, η μανταρινιά, η μπουρνελιά, η νεσπολιά, η παυλοσουκιά, η πορτοκαλιά, η ρουδακινιά, η ρουδιά, η σουκιά, η τζιτζιφιά. Τσου κήπους, η αγγινάρα, τα βλήτρα, η μελιντζάνα, η ντομάτα, οι πατάτες, η πατατόνα, η πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, τα λαθίρια, που σπανίζουν τώρα, ο μαϊντανός, τα μαρούλια, τα ρεβίθια, το σέλινο, τα σέσκλα, το σινάπι, τα σκόρδα, τα φασούλια, τα φασούλια μαυρομμάτικα ή γυφτοφάσουλα, Παλαιότερα εβάνανε και φακές. 
Από λουλούδια, δεν τολμούμε να τα περιγράψουμε, καθώς υπάρχει ευρύ φάσμα λουλουδιών, χρωμάτων και αρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου