Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι παραλίες του χωριού

Γιόφυρα 1976: φωτό από Γερμανό τουρίστα
Τα καλοκαίρια, όλοι οι μούτσοι επηγαίνανε για μπάνιο στο πέλαο. Οι γυναίκες δεν επηγαίνανε γιατί τα ήθη τση εποχής δεν τσου το επιτρέπανε. Οι δρόμοι για το πέλαο ήτανε δύο: από τα Μουρσιά ή από την Καμάρα. Κύριος προορισμός η Γιόφυρα. Η δεύτερη προτίμηση ήτανε η Ροβινιά, ενώ τσι άλλες παραλίες επηγαίνανε λίγοι (Σκαλιά, Τριβιά, Γλυκό, Κληματιά, Λιμνί, Λινιόδωρος κ.ά.).
Όλοι επηγαίνανε στη δεξιά άκρη τση Γιόφυρας, όπου τσου βράχους εδώκανε τα ανόματα Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο. Κάποιες Λιαπαδίτσες, ερχόντανε με τα χωριάτικά τους στη Γιόφυρα για να πλύνουνε τα αρνιά τους και εμπαίνανε στη θάλασσα μέχρι τα γόνατα. Λίγες Λιαπαδίτσες ηξέρανε μπάνιο, κάτι που σε μικρό ποσοστό ατυχώς υπάρχει ακόμα και τώρα.
Η Γιόφυρα σήμερα
Η Γιόφυρα είναι Λιαπαδίτικη. Έτσι εσκεφτόντανε τα Λιαπαδιτόπουλα και δεν αφήνανε τσου Γαρδαλιώτες να καλυμπήσουνε εκεί. Όταν ερχόντανε οι Γαρδαλιώτες, τσου δαιμονούσανε πετριές. 
Οι Γαρδαλιώτες εφοβούντανε τσου Λιαπαδίτες γιατί υπερείχανε αριθμητικά. 
Γιαυτό εδεχθήκανε τη λύση που επροτείνανε οι Λιαπαδίτες, να πηγαίνουνε για μπάνιο πίσω από το Τρίτο, εκεί που τώρα το λένε Γαρδαλιώτικα. Και δεν είναι μοναχά αυτό.

 
Το Γλυκό

Και επειδή δεν τσου αφήνανε να έρθουνε από την Καμάρα, τσου υποχρεώσανε να έρχονται από το Λυσιπιό μέσω τση Άνω Σκάλας.
Σήμερα, έχουν ξεπερασθεί αυτές οι παλιές και άδικες καταβολές, με την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές όλων γενικών, ντόπιων και ξένων.
Όλες οι θάλασσες ανήκουν σε όλους.



Η Κληματιά
Το Γλυκό και η Κληματιά, είναι μικρές όμορφες παραλίες, αριστερά βγαίνοντας από τη Γιόφυρα. Το Γλυκό ονομάστηκε έτσι από τη συρροή όμβριων υδάτων στο χώρο, τα οποία παραμένουν στα αβαθή αφαιρώντας την αίσθηση του αλμυρού νερού. Κάποιοι θιασώτες είναι μόνιμοι στο Γλυκό, ενώ συνήθως πάνε ζευγαράκια και αρκετές φορές οι διερχόμενοι αντικρίζουν γυμνόστηθες κοπέλες. Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους δέχονται ρύπους από την ανοιχτή θάλασσα.


   
Ο Τάγκος προσφέρει δροσιά
Η Ροβινιά, δέχεται λιγότερους και πιο επιλεγμένους επισκέπτες ντόπιους και ξένους Είναι μία πολύ καθαρή παραλία, καθώς τα ρεύματα οδηγούν όλους τους ρύπους στη Γιόφυρα. Τα νερά είναι συνήθως παγωμένα. Η Ροβινιά είναι το φυσικό λιμανάκι των Λιαπάδων όπου όλοι οι βαρκάρηδες του χωριού  το είχαν για αγκυροβόλιο. 
Για την καθαριότητα που έχει η Ροβινιά, όπως και οι Χωμοί, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μιχάλη Ρεπούλιο, τον Τάγκο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία, μαζεύει τα σκουπίδια.


Το  Λιμνί

Ο Λινιόδωρος
Ανέκδοτο...

Κάποια φορά, επήγανε δύο Λιαπαδίτσες στη Γιόφυρα με τα εγγονάκια τους, δύο χαριτωμένα αγοράκια. Οι γυναίκες που δεν ηξέρανε μπάνιο, εμπήκανε με τα ροκέτα τους, μέχρι εκεί που επατούσανε. Από τα δύο μιτσά, το ένα ανήβενε συνέχεια στο γούλο του πρώτου και έκανε “μπλουτς” στη θάλασσα, ενώ το άλλο εκαθόντανε στον άμμο και “τσουτσάριζε”. Ποιά ήτανε αυτά τα δύο μιτσά; 

- “Ο Μπλούτσας και ο  Τσούτσας”... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου