Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Τουρισμός στο χωριό μας

Όλοι το φωτογραφίζουνε, ...is American style
Το χωριό μας, εκμεταλλεύτηκε έγκαιρα τον τουρισμό και αξιοποίησε στο έπακρο τσι πολλές ευκαιρίες που επαρουσιασθήκανε. Και αυτό εγίνηκε γλήγορα και απρογραμμάτιστα. Υπάρχουνε στο χωριό μας από παλιά δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, το Λιαπάδες Beach AE και το Elly Beach AE, οι οποίες με τσι επενδύσεις που εκάμανε, αναβαθμίσανε το χωριό μας. Επιπρόσθετα, εδημιουργηθήκανε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία καλύψανε όλες τσι παρουσιαζόμενες ανάγκες για καταλύματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων Κέρκυρας, στα μέσα του 2004, υπήρχανε στο χωριό μας εξακόσιες (600) κλίνες, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλές από τσι οποίες εκατασκευασθήκανε παράνομα και οι οποίες με την πτώση του τουρισμού, αποδειχθήκανε λάθος επενδύσεις.
Περίπου από το 1990, το χωριό έσφυζε από τουριστική δραστηριότητα. Πολλοί Ιταλοί ερχόντανε στο χωριό χωρίς να έχουνε κάνει κρατήσεις και αναγκαζόντανε να χτυπάνε τσι πόρτες ...avete camera?,  ή να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, ή ακόμη και στα χωράφια. Η εταιρία Thompson που έφερνε τσου Άγγλους τουρίστες, δεν είχε αφήκει ούτε ένα κρεβάτι άδειο. Είχε νοικιάσει όλα τα καταλύματα του χωριού, με αποτέλεσμα να μπει στο χωριό πολύ και ζεστό χρήμα. Αυτό εζηλέψανε πολλοί και εκάμανε δωμάτια απερίσκεπτα, χωρίς να ξέρουνε ότι δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αϊ Γιαννιού. Αυτό, σε συνάρτηση με τσι υποβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφερόντανε, ήτανε η αιτία να αρχίσει σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση και να μειώνεται η τουριστική κίνηση.
Άλλοι Λιαπαδίτες επήγανε σε τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια και εδουλέψανε σε ένα νέο καθαρό και επικερδές επάγγελμα, με λεφτά κάθε μήνα στο χέρι και τα ένσημά τους. Από αυτή την κατηγορία υπάρχουνε τώρα στο χωριό πολλοί συνταξιούχοι, που ευγνωμονούνε την ώρα και τη στιγμή που εμπήκανε και εδουλέψανε σε αυτό το χώρο.
Άλλοι επροσπαθήσανε να κάνουνε δικές τους δουλειές με τουριστικό προσανατολισμό, χωρίς να διαθέτουνε τα ιδιαίτερα προσόντα και τσι ξένες γλώσσες. Ασχοληθήκανε με ταβέρνες, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, με θαλάσσια σπορ, ανοίξανε μίνι μάρκετ, καταστήματα με σουβενίρ και ένα σωρό άλλες ασχολίες.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Θεωρήθηκε η εύκολη λύση και με πολλά λεφτά. Γιαυτό εχτιστήκανε δωμάτια κουτουρού χωρίς πρόγραμμα. Στο χωριό, σπίτια με ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουνε οι παρακάτω χωριανοί: Γιωργίτσης (φωτό), Καβαλάρης, Καρλαπίπας, Κέρκυρας, Κουνέλης, Κουσκούρης, Κώστας του Σίμου, Λεπενιώτης, Μολοχίτης Σπύρος, Μουτέρης, Μπίρλη Μαρία, Μπίρλης Σπύρος, Μπής, Παντούλης, Παπαρέλας, Παπούλας, Πιπίτσης, Πιτσάκος, Ρόκας, Σταρένιος, Σταφύλιας, Τζίτζηρας, Τσέντσος, Τσογιός, Τσολιάς, Τσούτσας, Φώντης Γιώργος,

Ενοικιάσεις θαλασσίων σπόρ, ξαπλώστρες, νουμπρέλες: Βασίλης τση Κάτες, Καβαλάρης Μιχάλης, Κολητήρης, Κούλουκας, Κώστας τ' Αγγίλα, Μαρίνης, Μπατούνης, Μπενιαμής, Σάγκας, Τάγκος, Τσολιάς, Γιάννης του Νάσου, Θοδώρα Καρόνια,

Ο Τάγκος που πάει παντού
Βαρκάρηδες: Στην Παλαιοκαστρίτσα Λιαπαδίτες βαρκάρηδες, είναι ο Νάσος, ο Χούλης, ο Κόντης ο Γιώργος, ο Καλιμής, ο Ματσακάς, ο Μαρίνης, ο Μήκιος τση Κατίνας, ο Μπατούνης, ο Τζαβέλας και καένας που αλησμονήσαμε...
Να δούμε όμως και τα αρνητικά του τουρισμού. Ο τουρισμός από κάποια άλλη οπτική γωνία (όχι μόνο οικονομικά), έβλαψε τη μικρή μας κοινωνία. Οι τουρίστες, εφέρανε στο χωριό  μας, εκτός από τα όβολά τους, νέα ήθη και έθιμα, πιο χαλαρά από τα δικά μας, εφέρανε ναρκωτικά και πορνεία και μέσα σε αυτό το περιβάλλον εμεγαλώσανε πολλές γενιές Λιαπαδιτόπουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου